Meble drewniane
Just another WordPress site

Architektura 21szego wieku : Stone Villa / Schleifer & Milczanowski Architekci

Posted in Uncategorized  by admin
July 7th, 2018

Architekt: Schleifer & Milczanowski Architekci sc Lokalizacja: Gdynia, ul.
Krasickiego 30, Polska Zespół projektowy: Tomasz Milczanowski, Stefan Schleifer, Agnieszka Schleifer, Agnieszka Majkowska, Anna Niedzielska, Hanna Zamorska, Roksana Czartopolska, Michał Treder Inżynier konstrukcji: Studio R Roman Radowski Klient: Polskie Pierze i Puch Sp.
z oo Powierzchnia: 2092 m2 Rok budowy: 2006-2007 Rok budowy: 2009 Zdjęcia: Schleifer & Milczanowski Architekci + 20 Kamienna Willa znajduje się na jednej z najbardziej ekskluzywnych dzielnic Gdyni.
Kamienna Góra.
Ta część miasta znajduje się pod nadzorem historycznego rejestru zabytków.
Fakt ten pobudził projekt w kierunku oryginalnej formy i przemyślanych rozwiązań miejskich.
Działka znajduje się na rogu ulic Legionów i Krasickiego.
Witryna jest dobrze widoczna jako charakterystyczny punkt centralny w pierzei tych ulic.
Wejście do działki znajduje się przy ulicy Krasickiego.
Brama frontowa zaprasza do budynku kaskadą wodną, która poprawia stan powietrza, pochłaniając substancje lotne i przyciąga uwagę przechodzących ludzi.
Chodniki prowadzące do wejść i wspólnej przestrzeni wykonane są z kostki brukowej i wyposażone w oświetlenie chodnikowe.
Teren otaczający budynek został podzielony na prywatne ogrody należące do mieszkań na parterze oraz wspólną przestrzeń z fontanną dla wszystkich mieszkańców.
Ogrody są wykończone drewnianymi pokładami i pergolami wykonanymi z egzotycznego drewna unoszącego się nad krótkimi roślinami i trawą.
Cała działka otoczona jest murem wykończonym kamiennymi płytami i drewnianymi deskami podzielonymi w taki sposób, aby granica była subtelna i przyjazna.
Ogrodzenie gwarantuje intymność i poczucie bezpieczeństwa pomimo przebywania w centrum miasta.
Plan lokalizacji Budynek składa się z 4 pięter nad ziemią i piętra pod ziemią.
Wysokość budynku wynosi poniżej 14 metrów.
Wysoko w odniesieniu do otoczenia projektu nawiązuje do najlepszych przykładów gdyńskiego modernizmu.
Dzielenie budynku na mniejsze bryły przesunięte względem siebie sprawiało, że wyglądał lżejszy i pomagał wpisywać go w otoczenie.
Ściany najwyższej opowieści cofają się, tworząc taras wokół budynku.
Dach zaprojektowano jako taras widokowy i wykończono drewnem egzotycznym.
Wszystkie te decyzje wynikają z idei modernizmu i lokalizacji nad morzem.
Ważną inspiracją była także architektura statków zacumowanych w pobliżu doków.
Materiały wykończeniowe to drewno egzotyczne, płyty z kamienia granitowego i biały tynk.
Ramy okienne wykonane są z drewna, balustrada wykonana jest ze stali ocynkowanej malowanej proszkowo na kolor biały.
Szyb windy wykonany ze stali został umieszczony wewnątrz schodów przestrzennych i zamknięty za pomocą hartowanych paneli szklanych i ram stalowych.
Jest to konsekwentne odniesienie do przemysłowej estetyki stoczni.
Obszary użytkowe: a.
piwnica .
przedziały do przechowywania dla mieszkańców, centrum dystrybucji ciepła, pomieszczenia techniczne, garaż na 21 miejsc parkingowych na platformach mechanicznych b.
parter.
hol wejściowy z klatką schodową i windą przystosowaną dla osób niepełnosprawnych, apartamenty, powierzchnia rekreacyjna dostępna dla mieszkańców ok.
Wyższe piętra .
apartamenty i schody ewakuacyjne z windą przystosowaną dla osób niepełnosprawnych; re.
dach .
winda maszynowni i schody ewakuacyjne, taras widokowy dostępny dla mieszkańców sekcji
[więcej w: meble biurowe Kraków, wbijanie pali, blinatumomab ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: blinatumomab meble biurowe Kraków wbijanie pali