Meble drewniane
Just another WordPress site

Budownictwo wczoraj i dzis : Centrum parafialne św. Józefa / Frei + Saarinen Architekten

Posted in Uncategorized  by admin
May 29th, 2018

Dzięki uprzejmości Frei + Saarinen Architekten Architekci: Frei + Saarinen Architekten Lokalizacja: Zurych, Szwajcaria Zespół projektowy: Barbara Frei, Martin Saarinen; Nicolaj Bechtel, Stefan Wülser, Corina Trunz, David Winzeler, Bastien Turpin Klient: kościół rzymskokatolicki Zurych Powierzchnia zabudowy: 1200 m2 Powierzchnia użytkowa Materiał wykończeniowy: podłoga / ściana / podłoga sufitowa: parkiet szczotkowany, barwiony i uszczelniany (dąb) Rok ukończenia: 2010 Zdjęcia: Hannes Henz & Frei + Saarinen Architekten Frei + Saarinen Architekten podzielili się z nami swoimi projektami, aby przekształcić 100-letnie Centrum Parafialne w Zurychu i wszczepić nowe drewniane lobby o niepowtarzalnej atmosferze, które powstaje w wyniku zderzenia modnych, fasetowanych geometrii i staroświecki sposób szczegółowości.
Geometria nowego lobby jest konsekwencją rozciągania wcześniej zamkniętej przestrzeni w kierunku fasad i respektowania danej konstrukcji nośnej.
Gdy nowe wejście podkreśla wejście do sali, ten pionowy element spowalnia dynamiczny charakter holu.
Dodatkowo, na najwyższym poziomie zaprojektowano nowe mieszkanie dla kapłana.
Ponieważ część dawnego większego tarasu była przykryta dachem, część przechylonego dachu stała się pochyloną ścianą wewnętrzną.
W ten sposób generowany jest nowy pentagonalny pokój z czterema nachylonymi ścianami.
nowy przechylony salon kapłana.
Z zewnątrz widać tylko dwa nowe elementy: nowe, w pełni przeszklone wejście do holu (szkło jest produktem niestandardowym ważącym 1,5 tony) i nowe okno lukarne prowadzące z salonu kapłana na taras, który może być częściowo pokryty James-Bond-Marquee.
.
Nicolaj Bechtel & Stefan Wülser / lobby Dlaczego w pełni lustrzane oszklone wejście.
Nowe wejście sprawia, że poprzedni, introwertyczny hol staje się atrakcyjnym miejscem dla wszystkich.
Nowe wejście wnosi światło i jest tak abstrakcyjne, jak to tylko możliwe, nie jest prawdziwą fasadą wciśniętą między dwa stare budynki, a jedynie płaszczyzną, która łączy się dokładnie z istniejącymi budynkami.
.
Nicolaj Bechtel & Stefan Wülser / lobby Dlaczego taki lobby w starym budynku.
Dom parafialny pochodzi z 1904 r.
I był kilkakrotnie przebudowywany.
W rzeczywistości nie było żadnych oryginalnych śladów do rekonstrukcji.
Ta nieobecność substancji historycznych (dotyczących kształtu i powierzchni holu) dawała wolność wymyślania czegoś nowego.
Głównym pomysłem jest uczynienie nowego lobby tak hojnym, jak to możliwe.
Jedna interwencja to nowy fasetowany ciągły sufit łączący dwa poziomy holu (dwa poziomy zawsze istniały, ale schody są nowe).
.
Nicolaj Bechtel & Stefan Wülser / lobby Dlaczego ten rodzaj obróbki powierzchni w holu.
Drewniana okładzina i detale składają się na.
Shapy.
lobby mniej modne i stworzyć domową atmosferę.
Zderzenie tradycyjnego materiału i współczesnej formy jest dość wyjątkowe.
Paskowane powierzchnie sprawiają, że ściany są cenniejsze i prowadzą do.
Poważnego.
pojawienie się przestrzeni.
Uważamy, że Dom Perszii nie powinien być zbyt ostry, ale poważny.
.
Hannes Henz / lobby
[podobne: utylizacja eternitu, meble drewniane na zamówienie, szafy przesuwne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: meble drewniane na zamówienie szafy przesuwne utylizacja eternitu