Meble drewniane
Just another WordPress site

Urządzenia do ogrzewania i wietrzenia

Posted in Uncategorized  by admin
September 24th, 2018

Ogrzewanie miejscowe. Najprostszą formą ogrzewania pomieszczeń jest ogrzewanie piecami. Urządzenie ogrzewcze jakim jest piec – ustawiony bezpośrednio w pomieszczeniu przeznaczonym do ogrzewania – oddaje ciepło wyzwolone przy przemianie energii przez swe zewnętrzne powierzchnie (powierzchnie grzejne). Ciepło oddawane jest bezpośrednio do powietrza pomieszczenia oraz przekazywane drogą promieniowania w kierunku otaczających po- wierzchni. Tego rodzaju ogrzewanie pomieszczeń określane jest jako ogrzewanie miejscowe, w przeciwieństwie do ogrzewania centralnego, w którym ogrzewa się wiele pomieszczeń z jednego źródła ciepła za pośrednictwem właściwego czynnika grzejnego. Piece używa się najczęściej w pomieszczeniach, które mają być ogrzewane tylko okresowo albo niezależnie od pomieszczeń sąsiednich. Piece można klasyfikować ze względu na materiał, z którego są wykonane (piece kaflowe i żelazne) lub ze względu na rodzaj zastosowanego środka energetycznego (piece węglowe, gazowe, olejowe i elektryczne). Piece na opał stały. Wymagania podstawowe. Piece na opał stały muszą spełniać określone wymagania techniczne higieniczne, aby być pełnowartościowym urządzeniami grzejnymi. Do wymagań tych należą: – wysokie wykorzystanie ciepła, łatwa regulacja, prosta obsługa i czystość przy eksploatacji, możliwie równomierne ogrzewanie pomieszczenia bez występowania zbyt wysokich temperatur powierzchni grzejnych uciążliwych dla otoczenia. Wykorzystanie ciepła zależy przede wszystkim od technicznego wykonania pieca, właściwego doboru opału i sposobu obsługi, starannego dozoru oraz odpowiedniej eksploatacji urządzenia. Przede wszystkim należy unikać w piecu nieszczelności pod i nad rusztem. Nieszczelności nad rusztem zwiększają nadmiar powietrza użytego do spalania, a przez to zwiększają się straty ciepła odprowadzanego przez spaliny. Wraz ze wzrostem ilości spalin rosną silnie opory przepływu w kanałach, często również przeciąża się komin. Nieszczelności poniżej rusztu pogarszają właściwości regulacyjne pieca, a szczególnie możliwość nastawienia go na małą wydajność. Ze względów klimatycznych przeważają okresy małego i średniego obciążenia pieca, dlatego we wszystkich paleniskach o pracy ciągłej – o zużyciu opału decyduje zdolność regulacji w zakresie małych wydajności. Elementy regulacyjne muszą zamykać się szczelnie i łatwo nastawiać. [więcej w: współczynniki przenikania ciepła, bricoman warszawa wilanów, grzejniki nowoczesne ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: bricoman warszawa wilanów grzejniki nowoczesne współczynniki przenikania ciepła